Blog

Obnovljivi izvori energije

Solarna energija

Solarna energija je neiscrpna i besplatna. Samo je treba htjeti i znati iskoristiti. Zahvaljujući današnjim saznanjima u korištenju sunčeve energije, i najsjeverniji dijelovi kontinenta mogu koristiti sunčevu energiju a da je investicija isplativa. Kako je potražnja sve veća investicija je sve prihvatljivija. Dugoročno gledano sigurna je i ne ispušta opasne tvari u atmosferu. Zato sa povjerenjem uložite u solarne sustave.

Nudimo Vam otvoreni sustav, što znači da se voda ne zadržava u kolektoru kada isti ne radi, već se vraća u spremnik. Time smo izbjegli antifriz u sistemu i eventualno zamrzavanje medija. Tehnički detalji dostupni su u posebnom poglavlju. Očekuje se državna zakonska regulativa u smislu državne potpore u investicijama korištenja obnovljivih izvora energije.

Geotermalna energija

Riječ geotermalno ima porijeklo u dvjema grčkim riječima geo (zemlja) i therme (toplina) znači toplina zemlje, pa se prema tome toplinska energija zemlje naziva još i geotermalna energija. Toplina u unutrašnjosti Zemlje rezultat je formiranja planeta iz prašine i plinova prije više od četiri milijarde godina, a radioaktivno raspadanje elemenata u stijenama kontinuirano regenerira tu toplinu, pa je prema tome geotermalna energija obnovljivi izvor energije.

Zemlja ima osobinu pohranjivanja sunčeve energije na duže vrijeme, što dovodi do relativno ravnomjernog nivoa temperature izvora topline tijekom cijele godine. Osnovni medij koji prenosi toplinu iz unutrašnjosti na površinu je voda ili para, a ta komponenta obnavlja se tako da se voda od kiša probija duboko po raspuklinama i tamo se onda zagrijava i cirkulira natrag prema površini, gdje se pojavljuje u obliku gejzira i vrućih izvora.

Energija podzemnih voda

Voda je dobar spremnik za sunčevu toplinu. Čak i za hladnih zimskih dana podzemna voda održava konstantnu temperaturu od +7 do +12 ºC i u tome je prednost.

Nažalost, podzemna voda ne stoji posvuda u dovoljnoj količini i u odgovarajučoj kvaliteti na raspolaganju, ali tamo gdje su ispunjeni preduvjeti iskoristivost je velika. Za dobivanje topline mogu djelomično odgovarati jezera i rijeke, budući da oni također djeluju kao spremnik topline. O mogućnostima korištenja vode kao izvora energije informacije daju službe vodoprivrede.

Energija zraka

Izvor topline zraka okoliša osobito je lagan za korištenje a ima ga svugdje na raspolaganju u neograničenoj količini. Ovdje je prije svega smisleno korištenje vanjskog zraka. Korištenje unutarnjeg zraka u objektima kao izvora topline za grijanje u kućama za stanovanje u pravilu ne dolazi u obzir, glede isplativosti, međutim u klimatski blažim zonama, jest za preporuku, u oba navedena slučaja.

Pretežno se koristi za jeftinu pripremu potrošne tople vode u većim frizerskim salonima, srednjim i velikim kuhinjama, sportskim klubovima, vrtićima i sl.

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.