Blog

Uradi sam – bojanje zidova 2. dio

Kako početi?

ŠTO RADIMO PRIJE POČETKA RADOVA?

Napravite plan izvođenja radova i popis potrebnog materijala. Uvjerite se da imate sav potreban alat za rad kao npr. ljestve. Preporučljivo je prostor što više isprazniti, a preostalu opremu i namještaj prekriti novinskim papirom. Prostor kojeg ćemo bojati treba što bolje prozračiti. Odstranite sve vijke i čavle koji vire iz zidova. Isto tako uklonite utičnice i prekidače iz zidova, ove radove treba izvoditi stručno osposobljena osoba.

Ako će vam pri bojanju trebati više od jedne kante boje, preporučljivo je je svu potrebnu količinu materijala preliti u veću posudu da se postigne jednoličan ton upotrijebljene boje.
U slučaju da na zidove lijepite tapete, najprije završite bojanje ostalih zidova i pričekajte da se ugrađena boja posuši.

FAZA BOJANJA:

Djeca i kućne životinje ne smiju se zadržavati u prostoru u kojem se izvode radovi. Prilikom bojanja stropnih površina potrebno je koristiti zaštitne naočale. Kada prekidate s radovima uvijek zatvorite posudu, radi sprečavanja nastanka pokorice. Na taj način sprečavamo i prevrtanje te prolijevanje otvorene posude. Veće površine zidova uvijek bojajte bojama na vodenoj osnovi. Pri bojanju koristite zaštitnu odjeću, koja je jednostavna za pranje (neprimjerene odjeća je npr. vunena odjeća) Boju koja je već bila korištena, pri ponovnom otvaranju prelijte kroz tanku tkaninu radi filtriranja i uklanjanja mogućih stvrdnutih ostataka i nečistoća.
U toku radova često čistite alat , radi sprečavanja nepotrebnog onečišćenja radne površine.

ZAVRŠNA FAZA PRI BOJANJU:

Kod upotrebe boja na otapalima, nakon završetka radova, alat očistite u sredstvima koja su navedena u uputstvima proizvođača materijala. Boje koje su uzrađene na vodenoj osnovi, za pranje alata obično zahtijevaju samo pranje s vodom. Ako pri bojanju koristite tehniku špricanja sa zrakom, pri pranju zračnog pištolja odnosno sistema, potrebno je dosljedno poštivati upute proizvođača. Nakon pranja kist zamotamo u novinski papir, tako da se brže osuši. Ako smo koristili boju na vodenoj osnovi, kist možemo namočiti u posudu s vodom. Kist uvijek nakon upotrebe postavimo u ležeći položaj ili objesimo, radi sprečavanja deformacija osnovnog oblika vlakana. Valjci za nanošenje boje, nakon pranja trebaju biti obješeni radi omogućavanja dobrog sušenja i sprečavanja stvaranja spljoštenih mjesta na tijelu valjka.
Nakon upotrebe limenih posuda s bojom, zatvaranje posude obavljamo po slijedećem postupku. Nakon namještanja poklopca prekrijemo ga s drvenom daščicom i lagano udaramo po obodu posude. Na taj način nećemo oštetiti rub limene posude odnosno poklopac. Nakon toga zatvorenu posudu okrenemo nekoliko sekundi na poklopac da se spoj poklopca i posude smoči i na taj način spriječi nastanak pokorice prilikom ponovne upotrebe.

Nakon svakog bojanja potrebno je sve površine što prije očistiti, vrlo je važno da obojane površine mehanički ne opterećujemo radi ugrožavanja procesa sušenja boje. Određene boje se mogu sušiti i mjesec dana. Na mjestima na kojima boja nije izložena prirodnoj svjetlosti ne dolazi do procesa polimerizacije te je tako proces sušenja otežan – usporen. Ostatke boje obično bacamo pogotovo ako su u pitanju manje količine. Ipak potrebno je poštivati uputstva o postupanju s otpadom koja su otisnuta na ambalaži odnosno sigurnosnim listovima za pojedini proizvod. Viškove boje ne izlijevajte u vodotoke. U slučaju da ostatak boje želimo spremiti, to možemo učiniti samo ako je boja nerazrijeđena, te ukoliko imamo odgovarajuće uvjete skladištenja.

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.